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Dear Antonio

News Corporation - British Sky Broadcasting Group Ptc

Thank you for your letter of 24 January 2011'

I note that draft undertakings witt be received in these offices shortty'

We have taken on board the representations you made as to. Process, both at your meeting with

the secretary of Staie and at our meeting otirrid.y. we.understand that you are concerned that

the process U" tr"nrl.*ni, expeditiout.id tegattyiound' The Secretary of State shares those

concerns entiretY.

Turning to the specific matters you raise:

Role of the OFT

we agree that the secretary of. state. is not obtiged, but has a discretion, to invotve the oFT in

pr.*ir 
"t 

ionsiO"raiion of'undertakings. Howeier, we do not agree that section 93 is as

prescriptive ,, yorr i.ii"ii-pti.t-weio not read the section ai requiring the secretary of state

to take an "in principte" decision to accept.a p.ropo:at you have made before the OFT coutd

become involved. r.tor do we understand the basis foiany suggestion that the oFT can only be

invotved in "issues regarding the imptementation" of any UIL's, that does not seem to us

consistent with the wording of s.93'

In addition, we would note that your reference to the words "..'undertakings which [the Secretary

of state] woutd b" ;;d;;;-t" rl..pt..." as support for an interpretation that the oFT can onty be

invotved after an ,,i[ fiin.ipt"" deciiion seems to us not to recognise the impact of the directty

;;.}!];g;;rJs of tflat su'b-section: it is ctear from them that tle oFT can be required to consutt

with a view to discovering whether a Person witt offer such undertakings'

we consider that the statutoryr scheme permits the secretary of Stateto take the view that he

should consider *h;;h;;;actept the undertakings your ctient has offered and altows him to
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Department for Culture, Media and Sport

invotve the oFT in that process of consideration. rf the secretary of.state reaches a position that

he proposes to accepiilie undertakings in lieu of a reference, h6 wi[[, of course, put them out for

corisutiation as required under the terms of the Enterprise Act.

Role of Ofcom

We were not entirely sure we understood your observation that Ofcom does not have any

defined statutory,ollln Lt.iion to underiakings. we consider that accepting any undertakings

in tieu of a referen..*ortJ itount to tfre tafiig of enforcement action by the Secretary of.State

and, as such, woutd fatt within the scope of s.1061 of the Enterprise ect 
[r93d. 

with,the Legitimate

;i;&; Oraer). On ttr"lU"rit it wouid seem to us that the Secretary of State is clearty

permitted to seek Ofcom's advice'

Quite apart from the statutoQ/ Pow€rs,.however, it seems to us that there is a real benefit in

understanding the "L;;;ioi.ft 1"na the oFT) in retation to any proposats you are making' lt

woutd seem to us thai unJ"irt.nding those bodiis' thoughts earlier rather than tater in the

process witl ensure ilJ;;t ffi"rtr[insr th" s".i*..v o"f st.t. might be minded to accept would

be more futty worked out and any potential difficuttiei deatt with. Equa[[y, if they raised concerns

that the undertakings;;; il;fabte or insufficient, it would, again be better to know sooner.

Pubtication of the Ofcom rePort

As we discussed on Friday, the secretary of state is required to pubtish the.ofcom. report either

on oiU"iore pubtication 6i hit o*n decision on whether to refer a transaction subject to a

European Intervention Notice. We do noticcept that a decision to pubtish the report in advance

of a substantive decision woutd harm the pro..tt. lt is ctearty envisaged by the statutory regime'

ln the present ..r" if,. Secretary of State considers such a step appropriate'

Conclusions

you have asked that we confirm whether the Secretary of State is minded to publish Ofcom's

report in advance of the publication of any decision tr6 r.ryv. make in principle on the undertakings

offered by your ctieni. We can confirm if,itlt wilt be pubtilhed tomorrow and we have atready

had contact with News corporation ana inaicated thit to them. You indicated that upon such

confirmation, you witt provide a non-confidentiat bundte of News' submissions for publication

alongside that rePort.

ln relation to your final question, we. can confirm that the Secretary. of State is concerned that the

requirements of due;;olli;;;i"iif,. stiiutory scheme are compiied with and wil[' therefore'

ensure that if he proposes to accept ,na.tttf.inis in lieu from News Corporation' he wittconsutt

on-tr,or" undertaicinls in tine wittrthe statutory procedure.

I also confirm receipt of your second letter of today's date, which enclosed the confidential

version of your client's submissions'

Yours sincerelY

Victoria KaYe


